2017. november 23., csütörtök

Közösségi oldalak a tanulási folyamatban

Kedves Olvasó!

A mai bejegyzésben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egyes közösségi oldalak igenis használhatóak egyes tanítási folyamatokban. Most kiemelten a youtube-ról fogok írni, ami remekül használható informatika órán.

A videószerkesztés egy olyan téma lehet az informatika oktatás során, mely sokak számára érdekes és hasznos lehet, ezért érdemes rá időt szakítani. Az alapok átvétele után kiadhatjuk feladatnak egy komplexebb, hosszabb videó szerkesztését (akár csoportban is végezhetik), melynek utolsó állomásaként fel kéne, hogy töltsék a kész videójukat a youtube-ra, hogy az osztály minden tagjának elérhetővé váljon. A youtube-ra való feltöltés kapcsán beszélhetünk a szerzői jogról is, mivel jó ha ezzel tisztában vannak, és a munkájukat is megkönnyíti, mert amennyiben szerzői joggal védett tartalmat tesznek föl a youtube-ra (pl.: háttérzene), akkor kellemetlen meglepetésként érheti őket, hogy le lesz tiltva a feltöltött tartalom (vagy egy része, pl.: a hangsáv). 

Természetesen sok más közösségi portál a segítségünkre lehet a tanulási folyamatokban, és akár az is előfordulhat, hogy egyszerre több oldalt is felhasználunk (pl.: a youtube-ra feltöltött videó linkjét megosztjuk a közös facebookban, vagy a videó elemeit feltöltjük egy közös Google Drive-ba). Azt gondolom, hogy mindenképpen figyelembe kell vennünk azt, hogy ezek az oldalak léteznek, és hogy diákjaink ezeket rendszeresen használják és ismerik, így érdemes lehet bevonnunk őket az oktatás bizonyos részeibe!

Remélem találtál valami hasznosat, vagy érdekeset a bejegyzésben! Hamarosan új bejegyzés érkezik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése