2017. november 14., kedd

Digitális kompetencia

Kedves Olvasó!

A mai bejegyzésben a digitális kompetenciáról lesz szó!
Úgy gondolom, hogy angol-informatika szakosként, fontos feladatom lesz a digitális kompetencia fejlesztése a tanulóknál, mivel az informatika oktatás egyik leglényegesebb célja, hogy a diákokat megtanítsuk az IKT-s eszközök biztonságos, és hatékony használatára. Szerintem egy informatika órán minden egyes tevékenységnek fejlesztenie kell a digitális kompetenciát, és ezen tevékenységek során tudatosítanunk kell a diákokban, hogy mit miért csinálunk, és miért úgy ahogy.

Angol órán is lehet fejleszteni a diákok digitális kompetenciáját, amit azért is tartok fontosnak, mert azáltal, hogy nem csak informatika órán találkoznak az IKT-s eszközökkel, jobban tudatosul bennük az, hogy ezek valóban használhatóak, és megkönnyíthetik vele munkájukat, tanulmányaikat. Jó ötletnek tartom például a különböző projektek csoportban való elkészítését, melyek során több IKT-s eszközt használva tehetik érdekessé a kiselőadásaikat. Ezenfelül nagyon szeretem a különböző kvízkészítő alkalmazásokat (kahoot, socrative), mert ezeket bemutatva a diákokat ösztönözhetjük arra, hogy maguk is készítsenek hasonlóakat, például szorgalmi feladatként. Természetesen még számos egyéb módon felhasználhatjuk az IKT-s eszközöket, de azt gondolom, hogy minden ilyen esetben fel kell hívnunk a tanulók figyelmét az ilyen eszközök biztonságos, és etikus használatára, hogy valóban tudatosan tudják őket használni.

Végezetül pedig itt van egy videó a 21. századi készségekről. Sajnos maga a videó angol nyelvű, de szerintem nagyon jól bemutatja azokat a készségeket, amelyekre ebben a században tényleg szükségünk van, és mivel minden szó ki van írva, így akár egy szótár segítségével az is lefordíthatja, aki nem nagyon érti a nyelvet!



Remélem, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést, nemsokára újra jelentkezem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése